19 Temmuz 2010 Pazartesi

SİZE ANGUS TİPİ DOKTORLAR BULDUK SEVGİLİ VATANDAŞLARIM -1-

"

Son günlerde görsel ve yazılı basında sıkça bahsediliyor.’’Artık herkesin bir doktoru olacak, herkes ona gidecek, evinize yakın olacak, kadın doğumcunuza gitmeyeceksiniz, gebeleri o takip edecek , canciğer kuzu sarması olacaksınız,o doktor var ya Dr. House’dan bile daha süper olacak, her bir boktan anlayacak, yeni keşif ettik angus tipi doktorlar bunlar,etinden sütünden her bir şeylerinden faydalanacaksınız tepe tepe kullanacaksınız, 25 dalda uzmanlıkları var.’’

Ya insan sormaz mı? Madem vardı bu hekimler niye yeni çıktılar ortaya nerelerde gizlenmişlerdi?

Efendim apar topar tüm İstanbul’u aile hekimliği sistemine geçirdiler.( aslında bize geçirdiler sanırım) Aslında sisteme karşı değilim doğru bir sistem. Geçmek için geç bile kaldık. Fakat böylede ‘’Haydeee efeler buyurun güreş meydanına’’ şeklinde de olmaz ki?

Aslında geçmiş yıllardaki hükümetlerin de çok hataları var.25 yıldır aile hekimliği uzmanlık eğitimi veriyor hastanelerimiz, ben de o eğitimi almış hekimlerden biriyim, fakat her yıl üç beş asistan almakla sayıyı artırmamakla ve bu sisteme geçişe yönelik çalışmalar yapmamakla hatalılar.( aile hekimi uzman sayısını şimdikilerde artırmıyor ya) Bunlarınki de cahil cesareti mi? Ben yaptım oldu zihniyeti mi ne bilmiyorum.

Yeterli yetersiz tüm pratisyenler 10 gün kursa giderek aile hekimi oldu.(yanlış anlaşılmasın benim çok bilgili, başarılı pratisyen arkadaşlarım var ama az da olsa,tam tersi de var) Biz 3 yıl ihtisas yaptık nöbetler tuttuk,tez yazdık,jüri önünde sınav olduk ve öyle aile hekimi olabildik. (Buna rağmen nadir de olsa, salak aile hekimleri uzmanları olabiliyor hala )

Yanlış olan, neden bu acele? Kimlere neyi ispatlamak istiyorsunuz? Madem aile hekimliği uzmanların sayısı az,yıllardır yapmadığınızı yapın, önce bir uzmanların sayılarını artırın her hastaneye alın 30-40 asistan. Eldeki hekimleri de yarım gün dönüşümlü hastanelerde hem çalıştırın hem eğitin, öyle verin sertifikalarını anlamlı olsun. Ben asistanlığımın altı ayını kadın doğumda geçirdim, az da olsa ultrason yaptım ama gebeyi ultrasonla takip ederim diyemem yetersizim. Bunlar nasıl çıkıp öyle bir şey diyebiliyorlar şaşırıyorum.( ya da gazetelerin böyle haber yapmasına göz yumuyorlar)

Aslında canım çok sıkkın, daha anlatılacak çok şey var ama uzatmak istemiyorum, canımı sıkan şeyleri konuşmaktan çok, mevcut durumla dalga geçmeyi tercih ederim. Savunma mekanizmam belki de bu.

Gelelim Perşembe gününe efendim Perşembe günü yerlerimiz belli oldu. Biz aile hekimleri uzmanlarına lütuf ettiler öncelik tanıdılar ilk biz seçtik bölgelerimizi.Ben B…. İlçesini çok istiyordum bana kalmaz diye de korkmaktaydım.

Neyse seçim günü Haliç kongre merkezinde salonda toplandık, bir heyecan elimiz ayağımız titriyor, kolay mı bundan sonra emekli olacağımız yıla kadar çalışacağımız yeri ve hastalarımızı seçiyorduk. Böyle isminiz okunuyor sahneye çıkıyorsunuz (noter huzurunda ya) soruyorlar bir de mikrofona doğru yüksek sesle konuşun diyorlar.

-‘’Aile hekimliği sistemine geçmek istiyor musunuz ?

-Evet !!!!

-Bir daha söyle

-EVETTT

-Ben de seniiiinn annn…..yani emdiğin sütü burnundan getireceğim sevigili doktooorumm ‘’

Diye karşılıklı düet yapmıyoruz tabii ki ‘’evet ‘’dedikten sonra istediğiniz ilçeyi söylüyorsunuz, ekranlara oradaki yerler düşüyor, ASM seçtikten sonra odayı ve ona bağlı bölgeyi seçiyorsunuz

En sonunda kabul ediyor musunuz diye soruyorlar.



şekil 1-a


‘’Evet ‘’ diyorsunuz sizi sözleşme yapmak için masaya alıyorlar ve imzayı atıyorsunuz. Artık siz bir sözleşmeli doktorsunuz yani 657 değilsiniz. Bundan dolayı da çok mutlusunuz ve yukarıda ki şekil 1-a da olduğu gibi gülümsüyorsunuz.

Sözleşeme maddeleri uziyii uziyyii bitmiyi. Görev tanımlamalarını ise hiç sormayın, aile hekimi şunu yapar bunu yapar bin beş yüz bişi daha yapar, yok bitmedi bunu da yapar, ha ha bitti sandınz ama en güzelini sona koyduk; en son madde; ‘’sağlık bakanlığınca uygun görülen ‘’ diğer görevleri de yapar var.

‘’Diğer’’ ne demek sizce? Nedir o ''diğer'' göremedim nerede olabilir ? Sanırım akıllarının bir köşesinde, oradan esip gelecek zaman zaman.

Bir de yönetmelik değişirse yeni yönetmelik geçerliymiş bak bak bak…Kısa yoldan boş kağıda imza attırın da uğraşmayalım….

Anladığınız üzere uzun bir konu, imzalamasaydın diye bilirsiniz.Zaten mecbur etmediler, mecbur bırakıldık sayılır…..çok kasvetli konular çok sıkıldım aylardır car car car konuşuluyor zaten.

Ben burada saçmalayayım siz okuyun gülelim eğlenelim……,

Yakında devamı gelecek;

-Bölgemi seçtim;

- Cümle aleme rezil oldum,

-Medyatik bilem oldum

- Lanetli bir sağlık ocağına düştüğümü umacak kadar da umutsuzum….

Beni okuyun anacım

12 yorum:

Kalau dedi ki...

Benim gözümde bu sistemin tek bir manası var, doktorları hizaya getirme operasyonu. Parçaları birleştirince herşey yerli yerine oturuyor. Aşama 1: Doktorların gözünü boya, memurluktan çıkar
Aşama 2: Tıp fakültelerinin kontenjanını ikiye üçe beşe katla, önemli olan nitelik değil nicelik çünkü
Aşama 3: Doktora verdiğin parayı yavaş yavaş kıs
Aşama 4: İtiraz edene kapıyı göster, çünkü o bir sözleşmeli ve arkadan gelen onbinlerce amelesi mevcut.
Ha arada de doktorlara salla medya'dan, halka iyice şirin görün!
Valla takdir ederim ben böylesi bi planı. Bi üzüldüğüm şeyde 3yıl eğitim almış adamla 10 gün kurs almış adam nasıl aynı kefeye konuyor? Şaka gibi ya.

Adsız dedi ki...

haddizatında her şey kısm-i sıhhiye'de teşebbüs-ü şahsiye piyasa erkanının nizamnamelerini amil kılma gayretleridür gibime gelmekte. artık sizler de cemiyet-i tüccarândan gibisiniz. âlâ devlet-i tacir, âlâ... hürmet ve derin saygı esbabiyetiyle...

Adsız dedi ki...

efendim mevzunun içeriğine girmek istemem,bilmediğim bi konuda konuşmaktan kaçınırım.anlatım süper tebrikler.gerçi bu şaşıracağımız bi durum değil artık usta bir kalem sahibini okuyoruz müseccel bir yazar.

Bucera dedi ki...

@ kalau

Tespitlerin çok doğru eklediğin için teşekkür ederim.Diyordum ya yazılacak çok şey var diye ama ben sayfada sıkıldığım konuları, yaşadığım anıları, mizahi bir dille aktarmaya çalışıyorum.Bazen yine de gördüğüm hissetiğim içimdeki deliyi boğuyor ve hüzünlü oluyor satırlar.
Katkı için teşekkürler

Bucera dedi ki...

@ sevgili adsız

Uzun zamandır yoktunuz hoş geldiniz sefalar getirdiniz hemen tanıdım sizi :)
Osmanlıca sözlüğüm olmadığından anladığım tek noktadan dem vuracağım.
evet yeni sistemde biz de cemiyetin tüccarlarından olduk maalesef.

Bucera dedi ki...

@ nesimi

Mahçup ediyorsunuz efem, usta kalem kim ben kim ?

Banuca dedi ki...

Anlatımına bayıldım... Gününmüzde zaten bütün yeni konan sistemler traji komik.
Daha dün konuşuyorduk bir arkadaşımla. Hastaneye gitmem lazım, ama inan bana ne hastanelere, ne doktorlara, ne labaratuarlara güvenim kaldı. Tabii ki istisnalar kaideyi bozmaz ama, özele gitsen para tuzağı neredeyse menopozludan bile hamilelik testi isteyecekler, devlete gitsen testler karışır, doktor bir sürü yerli yersiz hastaya bakmaktan usanmış seni de geçiştiriyor.
Aile hekimliğine gelince, mecburen tek bir doktora bağlanılacak anladığım kadarıyla, bizi o yönlendirecek. Ya ben hiç sevmez, güvenmezsem bu doktora....
Neyse konu çook derin, ilk ziyarette bıktırmayayım:))

Bucera dedi ki...

@ banuca
Hoşgeldiniz efendim bıktırmazsınız okuyucu velinimettir.Yolda sizi görsem öper başımın üstüne koyar sonra kenara yerleştirim, saygıda kusur etmem yani :)

Bucera dedi ki...

@
Mayri
Sizin maili ısrarla yayınlanamıyor hata veriyor.Ben ki teknoloji fakiri endoplazmik retikulum affedin beni .
Ziyaretinize teşekkürler

misssfit dedi ki...

seni okuyoruz anacıım sen hiç merak etme. uzun süredir boşlamak durumunda kaldım gerçi ama olsun.mazereteim var. çömez eğitiyom kolay mı. angus tipi doktorlara da bayıldım. kamuda artık hepimiz angusuz buceram. sen merak etme. bizler de ab ye uyum sağlayıp, uzmanlaşıyor burnumuzu boka değdirmiyoruz. allahım nasıl uzman, 2 elde bin maharet, kalifiye insan ülkesi olduk. tu tu tu.. maşaşşaaaalah.

Verona dedi ki...

mevzunun içeriğine girmek istemem,bilmediğim bi konuda konuşmaktan kaçınırım.anlatım süper tebrikler.gerçi bu şaşıracağımız bi durum değil artık usta bir kalem sahibini okuyoruz müseccel bir yazar.

Bucera dedi ki...

@ Verona

Hoşgeldiniz ne hoş eski yazılarımın hala okunup beğenilmesi ve yorum yazılması beni mutlu ettiniz :)