8 Eylül 2009 Salı

Paris'te Türk Yılı


Önceden de tanıdığım sohbetim olan hastam tatil dönüşü cildindeki leke için gelmişti.Muayene sonrası ilaçlarını yazarken muhabbete başladık.İstanbul Arkeoloji müzesinde idari kadroda çalıştığını biliyordum.’’45 günlüğüne Paris’e görevli komiser olarak gidiyorum’’dedi.
‘’Komiser derken?’’ diye sordum şaşkınlıkla.’’Paris 2009 Türk yılı etkinlikleri çerçevesinde müzemizden orada sergilenecek eserlerden ,güvenliğinden sorumlu olacağım basında bahsedilmişti.’’dedi.
‘’Kaçırmışım ‘’dedim,demek tarihi eserlerinde komiserliği oluyormuş diye gülüştük.45 gün Paris ne güzel dedim keyfini çıkarın.’’.Teşekkür ederim’’ dedi.Fazlasıyla gözüm kaldığı sanırım her halimden belliydi.Sosyal faaliyetlerimize sergilerimize katılmak ister misiniz? Size davetiye göndereyim mi diye sordu? AA tabii katılırım çok sevinirim dedim.
Hastam çıkarken ben hayalime dalmıştım üzerimde üniforma, şerif yıldızı gibi bir şey üzerimde ,gayet sessiz sakin uslu mahkumlarım yani tarihi eserlerle Paris’de rüya gibi bir gün 45 gün geçiriyordum.Arada bir bereket tanrıçası Kybele'ye sarkan oldukça elimdeki cop ile hooop hemşerim yassak eserleri ellemek yassaaakkk.diye araya giriyorum.Ne de olsa Türk kültürü için oradaydık değil mi? Yassak hemşerim yassak demeden olur mu?
Aşağıda da biraz kitabi bilgi topladım .Her ne kadar bu bilgi web sayfalarından yürütüldüyse de eskiden kalma alışkanlıkla’’kitabi bilgi’’ şeklinde yazmak çok daha hoşuma gidiyor.





Fransa’da Türk Yılı
Fransa’da 2009 yılının ikinci yarısında başlayıp Mart 2010’a kadar devam edecek olan Türk yılının Fransa Başkanlığı, AXA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Henri de Castries tarafından yapılacaktır.
Türk yılının hedefi, Türkiye’nin dinamizmi ve yaratıcı çeşitliliği ile zengin kültür mirasını Fransız kamuoyuna daha iyi bir şekilde tanıtmaktır. Türk yılı boyunca, Paris’te özellikle Louvre Müzesi ve Grand Palais (Büyük Saray)’de büyük etkinliklerle, Fransa’nın birçok bölgesi ve şehrinde sivil toplum ortakyapımları ve projeleri gerçekleştirilecektir. Türk yılının aynı zamanda ekonomik, bilimsel ve teknolojik bir boyutu da olacak ve modern Türkiye’nin imajını yansıtacaktır.
Türk yılı, siyasi, ekonomik ve kültürel planda Fransa-Türkiye ilişkilerinin öneminin, tarihselliğinin ve yoğunluğunun altını da çizecektir. İki ülke arasında tüm alandaki değişimlerin gelişmesini ve diyaloğun derinleştirilmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Türk yılı aynı zamanda yüksek düzeyde ziyaretler için de vesile olacaktır./.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yüreğine sağlık , varya senden korkulur...

titiz sakar dedi ki...

üçüzümün ikizi ben çok beğendim..yani bu hastalardan öğrendiklerin yaşamdan öğrendiklerin gibi bişey sanırsam..seni seviyorum ortak:-))