6 Şubat 2011 Pazar

BU MÜBAREK O MÜBAREK Mİ ?






Aslında gündemi kaçırmak üzereyim ama bu konuda yazmalıyım illa ki yazmalıyım. Bilirsiniz Bucera aplanız politika molitika sevmez pek. Dünya işleriyle yeterince uğraştığından blog aleminde ciddi yazılar yazmaktansa ufak ufak dokundurup, daha çok güldürmek ister. Ama Hüsnü Mübarekle ilgili tarihi anılarım var, evet kişisel tarihimde Mübarek ciddi yer tutmaktadır.
Düşünün yıl 1985 yer, E-5 kenarı. Bilen bilir Şirinevler’in önünden E-5 geçer. Yolun karşı tarafı Ataköy 9.kısım. Tabii o yıllarda Ataköy 9. Kısım diye bir şey yok. Ataköy 5 te kalmış bütün o araziler göz alabildiğince dutluk.


Tamam dutluk değil bataklık ama böyle gözlerini kısıp kolunu yarım daire çizecek şekilde uzatarak ‘’ Buralar eskiden dutluktu yiğenim ’’ demek daha havalı oluyor.


Bucera aplanız ise siyah önlüğü beyaz yakası ile ( o yıllarda ortaokul öğrencileri de önlük giyerdi) mini mini bir ortaokul öğrencisi. Bir sabah okula geldik o zaman anlamamıştık ama belli ki emir büyük yerden. ‘’Tüm okul olarak E-5 gidilecek Mısır devlet başkanı gelecekmiş o karşılanacak’’ dendi. Karşılamak derken adam havaalanına inecek, kalacağı yere giderken E-5 ten zırt diye geçecek, biz o esnada bayrak sallayacağız olay bu. Ama biz çocuklar için büyük eğlence, mevsimi hatırlamıyorum ama yağmurluydu iliklerimize kadar ıslanmış ve çok eğlenmiştik.


Tüm okul olarak E-5 nin dutluk olan tarafında dizildik, ayak bileklerimiz kadar çamur içindeyiz. Hava soğuk ve yağmur yağmakta. Mübarek koyu renkli camlı arabasıyla zırt diye geçerken el sallayacağız bunu için beliyoruz bekliyoruz bekliyoruz....ne gelen var ne giden. Çocuk yüreği işte,ne güzeldir çocuk yüreği, nasıl mutluyuz, nasıl eğleniyoruz, nasıl dünyadan bihaberiz o yıllarda. O zamanlar ortaokul öğrencileri hala çocuk gibiydi, ruhen de fiziksel açıdan da, şimdiki nesil gibi hormonlu değildi.

Biz böyle yağmurun altında tir tir titreyip bir yandan da ıslak ama mutlu maymun gibi sırıtırken, yolun kenarına dizilmiş öğrenci topluluğun en başından bir ses geldi ‘’GELİYOOOOO’’ Hepimiz kafamızı bir çevirdik ki; bir at arabası orta yaşlarında dişleri eksik şopar sürücüsü ile dıgıdık dıgıdık geliyorlar. Biz sıkılmışız ya bir ağızda bağırıyoruz’’ Yaşa Hüsnü Mübarek’’ ıslık, alkış, bayrak sallamalar. İlk başta şaşkın şaşkın bakan şoparımız hemen havaya girmişti, mağrur bir hava bize el sallıyor kurum kurum kuruluyor daha bi havalı dehliyordu atını. Başımızdaki öğretmenler bile şoparın bize katılmasına el sallamasına çok gülmüştü. Bir süre sonra da Hüsnü'ün konvoyu geçti bir sürü havalı araba vardı ‘’vınnn’’ diye hızla geçtiler kimse sallamadı bizi. Biz de onları sallamadık zaten.




Yıllarca benim için Mübarek demek bu hoş anı demekti . O zamanlar mini mini bir ortaokul öğrencisiydim şimdi orta yaşlarını sürüyen koca kadın oldum. Yıllar içinde haberlerde Mübarek konusu geçtikçe zaman zaman kendime sorardım bu Mübarek hala o Mübarek mi diye. Evet o Mübarekmiş ne mübarek adammış 30 yıldan fazladır adam milletin tepesinde. Osmanlı’nın son dönemlerinde padişahlar bile padişah halleriyle bu kadar koltuklarında oturamadılar. Eee Hüsnü mübarek adam tabii,ortadoğuda Amerika’nın dolayısıyla da İsrailin tek müttefiği. Arkasını onlara dayamış, halkı da korkutup durmuş ben gidersem radikal dinciler gelir diye. Arap halkının baş kaldırısını hayranlıkla izliyor ve destekliyoruz.

Ben kendi çapımda olayın o yönünü de düşünmüyor değilim. Sonlarının İran devrimine benzemesinden korkuyorum. Şah rejimine en çok İranlı aydınlar karşı durduklarından, sürülmüş, hapis edilmiş susturulmaya çalışılmıştı. İran devrimi aydınların eseri olurken, sonunda onlar yeni rejimin esiri olmuştu. Bir çok aydın kendini zor yurt dışına atmıştı.
Bazı sol yayınların bir avuç arap aydını ile meydanlarda yaptığı röportajları umutsuz, acıklı bir gülümseme ile izliyorum. Tüm dünyada kökten dinciliğin bu denli yükseldiği ortamda Mübarek devrilsin ve demokrasiye kavuşsunlar gerçekten çok istiyorum. O topraklar ki M.Ö . 5000 yıllarda bile en büyük medeniyeti kurmuştur. Medeni ve demokratik yönetim şekli tüm insanlara yakıştığı kadar onlara da çok yakışır.

Dip not; Bu nasıl bir Bucera apla yazısı oldu ben de anlamadım .
Daha bir dip not; Mübarek'' Müslüman Kardeşlerle'' anlaşmış son gelişme bu şimdilik isyan bastırıldı. Kim kazandı ne oldu ben anlamadım.

14 yorum:

francesca mckennitt dedi ki...

Mübarek gidecek de, yerine geleceğin daha iyi bir yönetim olup olmayacağı belli değil; daha beter de olabilir gibime geliyor :)

Bucera dedi ki...

@ francesca
Aynı kaygıları taşıyorum.
Uğradığın için sağ ol :)

bad-ı saba dedi ki...

bu konuda francescaya katılmamak elde değil.bazen -allah korusun ama- gelen gideni mumla aratabilir.

ikiekmekbirmaltepe dedi ki...

At arabası dedinde uzun süredir göremediğim bir şeyi anımsadım.

Bucera dedi ki...

@ bad-ı saba
allah cemi cümlemizi korusun valla

@ ikiekmekbirmaltepe
Hayırlı bifr şeylere vesile olmuşltur umarım yazım :)

ata_306 dedi ki...

ne mübarek zamanlar ne mübarekli güzel anılarmış eskiden siyah önluk beyaz yaka evet biz de o zamanların bebeişleriyiz şimdikiler okulmu bence değil şimdikiler okulda boş vakit geçirme hafta sonuda dersanede para kekme merkezi tabi çocuğu olanlar bilir benim yokda biliyorum yinede hehe olursa kendim okutcam beyaz yaka siyah önluk giydircem çocuğuma bende :)) mutlu kalın

Bucera dedi ki...

He he çocğuna zorla siyah önlük giydiren manyak baba diye bir haber okursam ilerde sen olduğunu anlayacağım :))

Meyra dedi ki...

Mübarek adamın gitmesi değilde esas konu beni düşündüren bu ülkeyi bu hale getiren gücün kim olduğu..!!
sevgi dolu hafta sonunuz olsun;)

ata_306 dedi ki...

zorla değil ya olcak bişide değilde biz ilk önce annesini bulmalıyım sanırım değilmi başka türlüsüne şimdilik gerek varmı hocam

Bucera dedi ki...

@ Hoşgeldin Meyra
dış mihraklar efendim dış mihraklar

@ ata-306

Yani doğal yöntemlerden bahsediyorsak önce anne lazım ama yine de bakınız '' Bucera aplanız nene korkut oldu'' isimli yazım :))

ata_306 dedi ki...

merhaba sizin gibi birisinden söyle bir sevgililer günü yazısı okumak isterdim hem mübareği bile devirdiniz artık yeni bişiler yazsanız diyorum bakıyorum kaç gündür bişi değişmemiş ya bu tembellikle nasıl kitap yazdın anlamadım bende ikizlerim ya bende yazılar yazmak istiyorum piskolojim bir türlü müsait olmuyo ki her an her gün yeni bişiler kafaya takacak bişi buluyırum paranoyak mı oldum dr ben ne olcak halim vakitim de yerinde değil aman doktor bana bir çare senin kitabı her yerde bulmak zor bulduğum ilk yerde de alcam emin ol ha ayrıca bugun biliyorusun ki mübarek bir gün kandil linizi de kutlamalıyım

Bucera dedi ki...

Benim gibi bir kişiden ben de bekleridim,isterdim yazayım açılayım. Ama olmuyor işte yoğun çalışıyorum. Serde de daldan dala konan bir ruh hali zemininde yerleşmiş ciddi bir tembellik var ki bir çok şeye olanak vermiyor.(ikizler burcu netekim ama ikizler olmayı da ikizler insanlarını da çok severim)
Komik sevgililer günü yazısı valla şık olurdu Ata hiç düşünmedim ama geç oldu artık.
Kitabıma gelince ısrarla isteyiniz getirmiyo adiler. Hatta üçer beşer isyetiniz '' aa görümceme de yok kaynımgilere de alıcam'' diyerek.
Evet hayırlı kandiller

Sokak Kedisi dedi ki...

Demek ki kimler gelir, kimler geçer gene de Dünya aynı yöne dönermiş.

Bir kere beni de götürmüşlerdi büyük adamlardan birine şakşakcılık yapalım niyetine, Barbaros Bulvarında saksağan gibi beklemiştik el sallayalım diye :)))

Lafa dalıp el sallamayı da unutmuştuk ayrıcana :))))

Bucera dedi ki...

sokak kedisi
:)) çenebazlar sizi onçün mü dizdiler sizi oaraya...