8 Ekim 2009 Perşembe

Allah Allah Tuzsuz Yiyecekmişim !!!!







Uzun etekli tülbentli sık sık bana gelen genç kadın ‘’Bu gün gaynatamı getirdim köyden sana ‘’ diyerek içeri girdi.
-Geçmiş olsun,şikayetin nedir?
-Bacaklarallah ı şişiye
Bacaklarında ödem vardı.Ödeme neden olabilecek onlarca sebebi ayırt etmek gerekirdi.Kullandığı ilaçlar,böbrek,kalp yetmezliği,karaciğer,damarsal nedenler olabilirdi.Kullandığı ilaç yokmuş,bir ara tansiyon ilacı kullanmış onu da bırakmış.Kaynata pek konuşmuyordu sorulara gelin cevap veriyordu.Evirdim çevirdim muayene ettim,uslu uslu oturuyordu.Tansiyonu 220/120 ölçülünce tedavi planlayarak acile yönlendirdim.Arada bir odama uğruyor,durumuna bakıyordum.
-Hah amcam iğneni yaptılar mı? Tamam,çişin geldi mi? Tuvalet git sonra bi 15 dk dinlen bi daha bakıcam tansiyonuna.





-Evet tansiyonu biraz düşmüş,şimdi bi EKG çekelim ,hah kan verdin mi ? koş bir film çektir tahlil sonuçların çıkmadan bi de ona bakayım…..
Amcam kuzu kuzu ne bir soru ,ne bir’’ öf ‘’ne de ufak bir şikayet her dediğimi yapıyordu.Hani desem ''Git hemşire hanımdan pembe ötrişler al boynunageçir,koridorda halay çek''itiraz etmeden yapacak valla.En sonunda tansiyonu biraz düşmüş tahlil tetkik işlemleri bitmişti.İlk ilacını elimdeki numunelerden vermiştim.''Bunları sen içmeye başla ,kan tahlillerin çıksın tam ilaca o zaman karar veririz o zaman yazarım''.Olur der gibi başını salladı.Gelini ilacını aldı’’Her gün bir tane mi ‘’diye tekrarlardı.Son son kapıdan çıkarken aklıma geldi’’Tuzsuz yiyorsun değil mi? Diye sordum.İlk defa gerçek anlamda yüzüme baktı muhtemelen tansiyondan kan çanağına dönmüş gözlerinde şaşkınlık ,öfke vardı.
Allah Allah,tuzsuz mu yiyeyim?
Gelini araya girdi’’Hiç dikkat etmiyor tuzlu yiyor’’
-Tabii tuzlu yemiyeceksin.
-Allah Allah niye yemiyecekmişim? Sen tuzsuz mu yiyorsun ki bana diyorsun?
Hıyarı soyup tuzu ekmeden olur mu ? sen öyle yemiyor musun?
Belli adamcağız dertliydi benim gınalı guzum hastam canavara dönüşmüştü, öfkelenmişti.Benim de sinirlerim bozulmuş,gülme tutmuştu.Hem şaşkın hem de gülmemi tutamayarak ancak ’’Eee benim tansiyonum 22 değil ki tuzsuz yiyeyim’’ diyebildim.
Bu gün hastamdan ne öğrendim?
Hiçbir şey öğrenmedim,valla ben sıkıldım kendimden şunu öğrendim,bunu öğrendim siz sıkılmadınız mı hala benden?




Hiçbir şey öğrenmedim işte üstüne üstelik fırça yedim oldu mu?




Bir de her sabah odama geçip bilgisayarımı açtıktan sonra hemşire hanıma hasta alalım diyorum ,o da ‘’biiiir numara ‘’diye kapıyı açıp hasta çağırıyor.Her bir numara içeri girince,yerimden fırlayasım konfetiler atasım ‘’Tebrik ederim kutlarım siz bir numarasınız diyesim geliyor’’

4 yorum:

dostlar beni hatırlasın dedi ki...

Bu kadar zor şartlarda, hastalarına böyle güzel davranan.
Onlar için elinden gelen herşeyi yapan onların her birinin hayatından kendine dersler çıkaran bazan bir dakika bile olsa o yorucu fakat özverili mesleğin dışına kendini atabilen tek kişi tanıyorum
canım arkadaşım bucera...

Bucera dedi ki...

Teşekkür ederim dostum .Sanırım ben biraz şanslı yerde çalışıyorum aşırı bir yoğunluğumuz yok öyle olunca da daha çok vakir ayırabiliyorum.

Adsız dedi ki...

konfeti kısmına vakitler gece yarısını gösterirken koptuk eşimle..süper

Adsız dedi ki...

rengin ben